blue zones wat zijn dat?

Het geheim van lang en gelukkig leven.

Waar in de wereld leven mensen langer en gezonder dan elders? En hoe komt dat? Als we dat geheim ontrafelen, hebben we het recept om gelukkig oud te worden.

De blauwe zones zijn de gebieden in de wereld waar de mensen gezond en gelukkig hoogbejaard worden. Vaak wel ouder dan 100 jaar. Wat is de sleutel tot dit geheim? Volgens onderzoeker en publicist Dan Buettner, die langs de blauwe gebieden reisde, zit het ‘m in alledaagse dingen. Denk aan geloof, eten, wijn, seks, siësta en sterke familiebanden.

In de zogenaamde blue zones op de wereld, ofwel blauwe gebieden, wonen relatief veel 100-plussers. Maar, dat niet alleen. De mensen zijn eveneens in staat om tot op hoge leeftijd hun gezondheid, vitaliteit en geluk te behouden.

De gelukkige en gezonde hoogbejaarden wonen op het Italiaanse eiland Sardinië, het eiland Okinawa in Japan, het schiereiland Nicoya in Costa Rica, het Griekse eiland Ikaria en in het plaatsje Loma Linda in de Amerikaanse staat Californië, waar veel zevendedagsadventisten wonen.

De Amerikaan Dan Buettner, die jarenlang onderzoek deed naar deze blauwe zones en daarover publiceerde, ontdekte een aantal interessante overeenkomsten waardoor mensen zo gezond en gelukkig oud worden. In zijn boek The Bleu Zones kitchen presenteert hij 100 recepten uit deze streken met ingrediënten en kookmethodes waarvan is bewezen dat ze de levensduur, het welzijn en de geestelijke gezondheid verhogen. Mooie foto’s en verrukkelijke recepten uit al deze streken gebundeld in dit prachtige boek.

LEEFREGELS VAN DE MENSEN DIE ER WONEN, LEREN ONS HOE WE LANG EN GELUKKIG KUNNEN LEVEN

1. Natuurlijke beweging; Wandelen, tuinieren, huishouding, lopend of fietsend kinderen naar school brengen.

2. Rust; Plan een rust moment in de dag, ontspan, mediteer of doe aan een lichte sport.

3. Eet plantaardig; Hoofdingrediënten zijn alle soorten bonen, soja, linzen, groene groenten en noten veelal geteeld zonder bestrijdingsmiddelen. Kleine porties vlees niet meer dan 2x per week.

4. 80% regel; Stop met eten als je 80% vol zit, eet de kleinste maaltijd aan het eind van de dag en eet niet in de avond. Bovenal geniet van je eten.

5. Wijn; Drink 1 a 2 glaasjes biologische wijn bij de grootste plantaardige maaltijd of met het samenzijn met vrienden.

6. Levensdoel; Heb een doel waar je voor je bed uit wil komen, volg je hart, wat is je passie?.

7. Geloof of zoek gelijkgestemden met een filosofie. Het maakt niet uit wat en of je gelooft maar ga minimaal 4 keer per maand naar een op geloof gebaseerde dienst of bijeenkomst..

8. Geliefden; Stel geliefden en familie op de eerste plaatst en investeer tijd en liefde daarin.

9. De juiste omgeving; Leef in sociale kringen met goede familiebanden en vrienden voor het leven die gezond positief gedrag vertonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven