Neem jij regelmatig een koude douche?
Een ‘koude douche’ is spreekwoordelijk gezegde voor een tegenvaller. Maar is dat daadwerkelijk zo? Koud water is even schrikken, maar heeft een heilzame werking en een heleboel voordelen.
Waar komt het koude baden vandaan?
Watertherapie is zo oud als de mensheid. Het is wonderlijk dat zo’n natuurlijke en effectieve geneeswijze in elk tijdperk opnieuw ontdekt moet worden. Door de geschiedenis heeft de geneeskracht van koud water zich al lang bewezen. Maar het middel is zo eenvoudig, dat het gebruik van koud water snel naar de achtergrond verdween zodra er meer ‘hoogstaande’ behandelmethoden werden geïntroduceerd.
Hippocrates (460 – 370 v.C.) was de eerste die melding maakte van de gezondheidseffecten van koud water. Hij zag het als medicijn tegen bijna elke ziekte en adviseerde gewonde soldaten koude baden te nemen of in de sneeuw te rollen. Homerus vond een warm bad iets voor vrouwen, zieken en oude mensen. Hij adviseerde een koud waterbad voor gestaalde spieren. Verder meldt de geschiedenis dat een serie koude baden de Romeinse keizer Augustus genas van zijn leverabces waartegen alle andere behandelingen niet hadden geholpen.
Begin 1800 maakte de Duitse boer Vincent Priessnitz faam door vele ziekten te genezen met koud water compressen in combinatie met ademhalingsoefeningen en een dieet. Hij kan worden beschouwd als de grondlegger van de moderne hydrotherapie.
Sebastian Kneipp was wellicht door Priessnitz geïnspireerd. Hij genas zichzelf als jongeman van tuberculose door regelmatig in de winter in de ijskoude Donau te gaan zwemmen. In 1894 schreef hij in ‘Meine Wasserkur’ uitgebreid over de geneeskrachtige werking van zowel warme als koude baden. Deze Kneipp baden zijn later wereld beroemd geworden en worden nog steeds op grote schaal toegepast in therapieën.
De Russen en Finnen kijken ook terug op een lange geschiedenis van koud water baden, tradities die nog steeds in ere worden gehouden. In Nederland gaat de geschiedschrijving van koude baden niet zo ver. Wellicht dat de Germanen vroeger een dergelijke traditie kenden. Er zijn altijd wel een paar aparte eenlingen geweest die zomer en winter door bleven zwemmen, gewoon omdat ze zich er super goed bij voelden. Wim Hof is daar de bekendste van, inmiddels bekender onder de naam ‘The Iceman’. Wim is inmiddels ruim 30 jaar actief als ijszwemmer en heeft vele koude records op zijn naam staan.
Wat zijn de voordelen?
Als je het internet raadpleegt zal je ongetwijfeld meer voordelen kunnen vinden van deze heilzame methode. Hieronder geef ik je 7 voordelen van koud douchen.
- Stimuleert je immuunsysteem
Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam direct reageert en het stimuleert je immuunsysteem, waardoor het sterker wordt. Rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen direct na een korte blootstelling aan koud water.
Wanneer je lichaam dit voordeel krijgt, dan zal het beter reageren om virussen en infecties te bestrijden. Daarnaast stimuleert het afgifte van glutathion één van de anti-aging stofjes wat ons lichaam aanmaakt.
- Het verbetert de circulatie
Koud water versnelt de bloedstroom en zorgt ervoor dat je hart meer bloed naar je organen pompt. Dit is goed voor het cardiovasculaire systeem en helpt tegen hoge of lage bloeddruk, aderverkalking en spataderen. Daarnaast zorgt de extra bloedtoevoer naar de hersenen ervoor dat deze beter functioneren en dat je je alerter voelt. Een goede bloedsomloop en het helpt om zuurstof en voedingsstoffen beter door het lichaam te verspreiden.
- Vergroot je mentale kracht en versterkt je zenuwstelsel.
Hoe meer jij jouw lichaam blootstelt aan deze natuurlijke stressfactor, hoe beter het bewapend is voor toekomstige stress. In eerste instantie komt dit door de adrenaline stoot die je krijgt, maar daarnaast ook door de grote hoeveelheid signalen die je perifere zenuwuiteinden naar je hersenen sturen. Je verhardt jezelf dus door gewend te raken aan het dagelijkse ongemak van een koude douche. Kou zorgt voor verlichting van depressies en een somber gevoel omdat je lichaam natuurlijke adrenaline aanmaakt.
4.Het is goed voor je haar en huid
Warm water heeft de vervelende gewoonte om je huid en je haar uit te drogen. Koud water zorgt ervoor dat je huid en haar veel strakker steviger en minder rimpelig aanvoelen. Dat heeft niets te maken met poriën die open en dicht gaan, warm water spoelt natuurlijke oliën van je huid en haar af en hierdoor droogt het uit.
- Het verbetert je lichamelijke prestaties en herstel
Onderzoek wijst uit dat mensen die na hun training een koude douche nemen de volgende training in staat zijn meer te doen dan sporters met een warme douche. Door een koude douche krijg je een betere doorbloeding daardoor komen voedingsstoffen sneller in spierweefsel wat herstel bevordert.
- Stimuleert gewichtsverlies en vetverbranding
Koud water bevordert de zuiverende vaardigheden van je lichaam, doordat de lage temperatuur een diuretisch effect op je lichaam heeft en daardoor wordt dus de vorming van vetophopingen voorkomen. Het blijkt dat je meer bruin vet ontwikkeld. Bruin vet zit vooral in de regio rond je nek. Het is een uniek soort vet die warmte kan genereren door gewoon vet te verbranden dat op je benen, heupen en buik zit. Meestal moet je eerst sporten of minder eten voordat je lichaam hiermee aan de slag gaat. In eerste instantie ga je namelijk glucose gebruiken en daarna glycogeen (in je lever en spieren), voordat je vet gaat verbanden. Cellulitis en de kans daarop neemt af. Het helpt je lijf met ontgiften van schadelijke stoffen.
- Geeft je meer energie gedurende de dag
Koud water vormt een natuurlijke trigger voor de hypothalamus in je brein, waar bepaalde hormonen vrijkomen die je energie boost, en je verhoogde snelheid en kracht geven. Een Nieuwjaars duik heeft hetzelfde effect dus waarom niet iedere dag. Een “fris” begin geeft je energie!
Hoe begin je met koude douchen?
Door het heel langzaam te gaan opbouwen. Draai de warme kraan hiervoor langzaam terug, begin met lauw water en bouw het geleidelijk op naar koud. Of zet na een warme douche de kraan op koud, en probeer daar dan elke keer iets langer onder te blijven staan.
Wat ieder persoon als “koud douchen” ervaart is voor iedereen anders. Voor de één is 20 graden al koud en voor de ander is 15 graden net warm genoeg. Studies wijzen uit dat het douchen met koud water rond de 10 tot 12 graden, de meeste voordelen geeft voor je gezondheid.
Als je uit een warm bad stapt, ga je bibberen. Maar wanneer je jezelf koud heb afgespoeld, warm je juist op. Iedereen kan het zichzelf aanwennen maar pas het alleen toe op warme lichaamsdelen.
Mensen met een hoge bloeddruk of een hartaandoening moeten voorzichtig zijn met koud water. Ook tijdens de menstruatie of laat in de zwangerschap kan beter geen koud water worden gebruikt.